Etiketter

,

Jag fick frågan av en kollega vad jag tycker om materialet lyocell, hon hade köpt en tröja på Åhlens med denna märkning:

IMG_20150505_190027IMG_20150505_190047

Jag fick lov att erkänna att jag vet väldigt lite om lyocell både vad det gäller egenskaper och miljöpåverkan. Självklart blev jag intresserad och började leta efter mer information om materialet.

råd&röns hemsida hittade jag följande:

Lyocell är en regenatfiber som tillverkas av cellulosa från snabbväxande energiskog. Den benämns ibland Tencel, som egentligen är ett varumärke. Lyocell bearbetas med ”snällare” kemikalier i ett slutet system och med mindre energiåtgång. Därmed kan man återvinna det mesta av kemikalierna i stället för att släppa ut det med spillvattnet. Tyget är 100 procent biologiskt nedbrytbart och kan tillverkas i allt från silkesliknande tyger till denim. Det är ett starkt och tvättåligt tyg med liten risk för krympning. Kläderna är hudvänliga med god förmåga att transportera fukt.

Jag letade vidare eftersom jag blev intresserad av vad ”snällare” kemikalier innebär och hittade en vetenskaplig artikel om lyocelltillverkning där de olika stegen tas upp och utvärderas.

10.5923.j.ijme.20120203.01_007.gif

Och tydligen är det amine oxide som är den enda kemikalie som används i processen vilket är ett ämne som är vattenlösligt(det finns olika amine oxider och alla är inte vattenlösliga men i detta fall är det så) vilket jag tycker är positivt. Vattenlösliga ämnen tas inte upp och lagras i kroppen och studier har visat att mindre än 1% av ämnet absorberas genom huden och att det som tas upp av kroppen bryts ner och utsöndras snabbt.

Sammanfattningsvis så tycker jag utifrån den information jag hittat att det är positivt att det används få kemikalier jämfört med bomullsberedning och att de som används är relativt ofarliga. Det är också bra att kemikalierna kan återanvändas vilket spara på resurser samt att materialet tillverkas av naturmaterial och därför är helt nedbrytbart.

Den stora nackdelen som jag ser det är att det är en process som kräver energi vilket alltid är en belastning för miljön och att det blir, om än mindre, utsläpp av kemikalier.

Jag tycker att det är svårt att få en bra bild av vad som är det bästa alternativet när det gäller olika material, det finns så många olika miljöaspekter att ta hänsyn till. Jag vill nog lära mig lite mer om processen innan jag helt beslutar mig för vad jag tycker om materialet. Är det någon som vet mer?