Etiketter

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har jag som mål att köpa mindre kläder och när jag behöver köpa något leta efter begagnat eller om möjligt ett miljövänligt alternativ. Jag insåg när jag skrivit detta att jag inte har full koll på vilka miljömärkningar det finns på kläder och vad dessa olika märkningar står för. Efter att ha läst på lite har kommit fram till att GOTS och Oeko-Tex är de märkningar som är vanligast att träffa på när det gäller just kläder och andra textilier.

GOTS

GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD (GOTS) är en miljömärkning för naturfibrer som har ett helhetsperspektiv på både miljö och socialt ansvar. Märkningen innefattar hela produktionskedjan både odling, fiberberedning och tillverkning av själva klädesplagget.

OEKO_100_RGB_SWEDISH_Image_RC

Oeko-Tex 100 är mer av en hälsomärkning och innebär att det färdiga klädesplagget inte innehåller några skadliga ämnen. Det finns inga krav på ekologisk odling eller andra miljökrav. Det finns också Oeko-Tex 1000 som ställer högre krav på miljövänlig produktion.

Jag vet att det också ska finnas kläder märkta med Bra miljöval men jag har inte hittat några plagg med denna märkning. Som jag ser det så är det självklart att GOTS-märkta kläder är det bästa alternativet och jag ska definitivt leta efter denna märkning när jag behöver köpa något nyproducerat.