Något som jag är väldigt intresserad av är miljögifter och deras effekter och en produkt som sprider mycket miljögifter är textilier, både genom de bekämpningsmedel som används vid bomullsodlingar och genom framställningsprocessen. För att framställa textilier används stora mängder kemikalier av olika slag. Kemikalier används i flera steg av tillverkningsprocessen från fiberframställning till färgning.

Förutom att kemikalier behövs för att framställa själva textilen så tillsätts ofta kemikalier till slutprodukten av olika anledningar. Det kan vara flamskyddsmedel, antibakteriell behandling eller antimögel behandling. Dessutom är det inte ovanligt att kläder dekoreras med plastryck och på det viset tillförs ännu mer kemikalier.

I en studie som Swerea IVF genomförde på uppdrag av kemikalieinspektionen studerades mängden kemikalier som används för att framställa några vanliga klädesplagg.

Grupp

Representativt plagg

Mängd kemikalier per kg (kg)

Mängd kemikalier per plagg (kg)

1

T-tröja i bomull

3,04

0,76

2

Jeans

2,40

1,92

3

Arbetsbyxor

1,86

1,49

5

Viskoströja

5,51

1,10

4

Fleece-tröja

2,76

0,83

Denna sammanställning visar den totala mängden kemikalier och inte bara de kemikalier som har dokumenterad negativ hälso- eller miljöeffekt. För mig är det ändå en ögonöppnare att det krävs så mycket resurser för att framställa ett plagg. Oavsett om kemikalierna är farliga eller inte så måste de både tillverkas och tas om hand vilket  känns som resursslöseri bara det.

Vilka ämnen ska man då vara vara uppmärksam på när det gäller kläder och textiler, vilka kemikalier kan vara farliga? Kemikalieinspektionen har en sammanställning på sin hemsida som tar upp följande ämnen:

Antibakteriella medel, Antimögelmedel, Azofärgämnen,

Bly, Bromerade flamskyddsmedel, Dispersionsfärger,

Formaldehyd, Ftalater, Krom, Nonylfenolextoxylat, Nickel,

Perfluorerade ämnen

Bra att tänka på när man köper kläder:

  • Ytterkläder som är vattenavstötande kan innehålla perforerade ämnen som är mycket svåra att bryta ner och därför sprider sig i miljön. Titta därför efter alternativa material t.ex. så finns det andra ytbeläggningar som ofta märk som ”bionic finish eco”.
  • Undvik träningskläder som innehåller silver eller triklosan, tvätta kläderna istället så slipper du lukta svett.
  • Plasttryck kan innehålla ftalater som används som mjukgörare. Ftalater kan ge nedsatt fortplantningsförmåga och bör undvikas. Alla plasttryck innehåller inte ftalater men det är svårt att veta efter som det inte finns någon märkning för detta.

Mitt mål är att köpa så lite kläder som möjligt och när vi behöver nya kläder leta efter ekologiska alternativ. Jag är verkligen inte rädd för kemikalier men när jag inte säkert vet vilka kemikalier som används så känns det inte bra. Jag ska definitivt bli bättre på att ta reda på vilka kemikalier som används i de produkter jag köper.