Etiketter

En sak som vi borde bli bättre på i den här familjen är att ta hand om och använda den mat vi köper hem.

I Sverige så slängs ca 28 kilo ätbar mat per person och år och ca 26 kilo ätbar mat och dryck hälls ut i slasken. Det är mycket mat och att minska på den siffran är bra både för miljön och för den egna ekonomin.

Livsmedelsverket har fått till uppdrag av regeringen att minska matsvinnet och har i samband med det sammanställt en lista med tips på sin hemsida.

Jag har funderat lite på i vilka situationer som vi slänger mat här hemma och det är nästa uteslutande för att någon vara glöms bort och sen hinner bli för gammal. Det är ganska vanligt att vi köper t.ex. gräddfil och använder i någon rätt, det blir lite kvar som ställs in i kylen och så hinner bäst-före-datumet komma och gå innan vi använder gräddfil igen.

Det här handlar ju egentligen bara om planering och att anpassa menyn efter vad som finns hemma.

Jag har lite svårt för att använda mat som har passerat bäst-före-datumet men jag försöka bättra mig där också. Får lita till det sunda förnuftet och följa regeln: luktar det och smaker det okej så går det nog bra att äta.

Kasta ingen mat ska bli månadens projekt här hemma, det finns ingen anledning att slösa resurser och pengar på att kasta ätbar mat.